Kötelező biztosítás két vagy több autó esetén

Mindig köss kötelező biztosítást!Sok háztartásban tartanak két vagy több gépjárművet, és ha ezeknek ugyanaz a személy az üzembentartója, azt párhuzamos üzemeltetésnek nevezzük. Ennek kapcsán felmerül néhány kérdés, például, hogy más lesz-e a második gépjármű kötelező biztosításának díja, másik bonus kategóriába sorolnak-e bennünket, ahhoz képest, mintha csak egy gépjárművünk lenne? És mit kell tenni, ha a régi gépjármű eladása előtt állunk, de már megvásároltuk az újat?

Ha egy üzembentartónak két (vagy több) gépjármű van a tulajdonában, természetesen a második (és a többi) gépjárműre is meg kell kötni a kötelező biztosítást, hiszen az minden esetben a gépjárműhöz kapcsolódik. A biztosításkötés során nyilatkozatot kell tenni arról, hogy párhuzamos üzemeltetők vagyunk-e. Mivel ez utóbbi a központi nyilvántartásból (Központi Kártörténeti Nyilvántartó Rendszert, rövidítve KKNYR) mindenképpen kiderül, ezért fontos, hogy pontos választ adjunk a kalkuláció során.

Hogyan alakul két vagy több autó esetében a bonus besorolás?

A második autó kötelező biztosítása és bonus besorolása szinte teljesen azonosan működik, mint egy, vagy az első gépkocsi esetében. A bonus besorolás A0-val kezdhető, azonban az első gépjármű besorolása ezzel egy időben nem változik (ha például adott időpontban a korábbi autó bonus besorolása B4, akkor az marad változatlan). A lényeg tehát: az első autóra érvényes kötelező biztosítás révén megszerzett bonus besorolást nem lehet kiterjeszteni, vagy átvinni a második autóra, kivéve azt az esetet, amikor az első autó eladásra kerül.

  • Amennyiben a párhuzamos üzemeltetés során eladjuk azon gépjárművünket, amely kötelező biztosítása bonus besorolással rendelkezett, a szerződés megszűnését követően az elért bonus fokozatot átvihetjük a másik, azonos kategóriájú járművünkre. Ehhez az előző szerződés biztosító által kiküldött törlésértesítője szükséges.

  • Amikor új gépjárművet vásárolunk, de még nem adtuk el az előző, azonos kategóriájú járművünket, akkor az új autóra az induló, A00 fokozattal kell megkötni a kötelező biztosítást. Az előző autó eladását követően már az adásvétel napjával igényelhető a bonus érvényesítése az új szerződésre. Ezt a biztosító felé jeleznünk kell, ekkor a biztosító korrigálja az éves díjunkat és a besorolásunkat, és szükség esetén visszautalja a túlfizetés összegét.

  • Ha az eladásig ideiglenesen kivonjuk az egyik gépjárművünket a forgalomból, azzal csak a KGFB-díjon spórolhatunk, a bonust nem vihetjük át: a kötelező biztosításunk ilyenkor csak szünetel, de nem szűnik meg.

  • Érdemes tudni, hogy a bonus besorolást két évig vihetjük át egyik autóról a másikra, ha ez idő alatt nem élünk ezzel a lehetőséggel, akkor elveszítjük besorolásunkat.

Ha mégis azt szeretnénk, hogy az új autó kapja meg a kedvező besorolást, akkor a régi gépjármű üzemeltetési jogáról le kell mondanunk, például egy közeli hozzátartozónk javára. A gépjármű üzembentartójának személyében bekövetkezett változást a tulajdonosnak kell bejelentenie 15 napon belül.

  • Amennyiben az üzembentartó-váltás családon belül történik, akkor kizárólag az új forgalmi engedély és az új kötelező biztosítás díját kell rendezni.

  • Ha nem egyenesági rokonok vagy házastársak között történik az ügylet, a forgalmi engedély és a biztosítás díja mellett számolni kell a gépjárműre kalkulált vagyonszerzési illeték 25 vagy 50 százalékával.

 

Találd meg a legkedvezőbb kötelező biztosítást kalkulátorunkkal, és kösd meg a szerződésedet akár azonnal!  

https://www.eurorisk.hu/calculation/kotelezo-biztositas-online



Call Center: 06 1 585 8888 E-mail: info@eurorisk.hu
Minden jog fenntartva © 2013 Eurorisk
Utolsó frissítés: 2024.04.29
PoweredBy: SK Trend Kft