Mabisz: több mint 1,2 milliárd forint kárt okozott az ingatlanokban az októberi vihar
2017. november 7., kedd
A biztosítók összesítése alapján 1,2 milliárd forintra nőtt az október 29-i vihar által okozott kár, szemben a kezdeti 300 millió forint feletti gyorsbecsléssel - közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) az MTI-vel hétfőn.
 

A tájékoztatás szerint az első napi 3200-ról 15 300-ra nőtt az eltelt hétben a lakossági kárbejelentések száma, a társaságoknál az átlagos kárérték 90-100 ezer forint között mozog. A legtöbb bejelentés Budapestről és Pest megyéből, valamint Bács-Kiskun és Fejér megyéből, illetve Ceglédről és Kecskemétről érkezett. Mint az első bejelentésekből már kirajzolódott, a legtöbb bejelentésben a vihar által megbontott tetők, beázások, panelhézag beázások szerepeltek. 

Kiemelik, hogy az októberi vihar következményei már a május-augusztusi időszak nagy viharaihoz mérhetők. A május végi felhőszakadás nyomán például nyolcezer bejelentés érkezett a biztosítókhoz, csaknem 1,3 milliárd forint értékben. Ebben a négy hónapban a társaságok a szélsőséges időjárás okozta károkért több mint 103 ezer ügyfélnek csaknem 6 milliárd forint összegű kártérítést fizettek ki. Az idei év azonban még így is messze elmarad 2010 katasztrófák sújtotta nyara mögött, amikor 312 ezer esetben fordultak az ügyfelek kárkifizetésért a biztosítókhoz, amelyek 30 milliárd forintot fizettek ki.
A statisztikák alapján több mint háromezer család csak saját magára számíthat az októberi vihar következményeinek a felszámolásában, mivel minden negyedik ingatlan nem rendelkezik biztosítással. 

Az elsősorban Dánia déli részén, Németországban, Lengyelországban, Csehországban és Magyarországon átrohanó, szokatlanul erős szélvihar október utolsó vasárnapján az eddigi becslések szerint több mint 300 millió eurónyi (mintegy 93 milliárd forint) pusztítást hagyott maga után az érintett térségben. Csupán Németországban 250 millió euróra becsülik a biztosítók a kifizetendő károkat - közölte a Mabisz.


Forrás: Biztosítási szemle
 



Call Center: 06 1 585 8888 E-mail: info@eurorisk.hu
Minden jog fenntartva © 2013 Eurorisk
Utolsó frissítés: 2024.03.21
PoweredBy: SK Trend Kft